dijous, 6 d’octubre de 2016

L'umbracle de Montjuïc

Quan a Barcelona parlam d'un umbracle, sempre pensam en l'umbracle del parc de la Ciutadella, una construcció magnífica, projectada per Josep Fontseré, fa més de 100 any per a l'Exposició Internacional de Barcelona de 1888.

Però la ciutat ha tengut més umbracles, per exemple l'umbracle de la Font del Gat a Montjuïc, actualment desaparegut. Aquest umbracle va ser una de les moltes obres d'enjardinament de Montjuïc, que va dur a terme Jean Claude Nicolas Forestier amb motiu de l’organització l’Exposició d’Indústries Elèctriques del 1917, que finalment acabà sent l’Exposició Internacional del 1929. En aquesta tasca d'enjardinament de la  muntanya no s'ha d'oblidar l'ajuda de l'arquitecte i paisatgista Nicolau Maria Rubió i Tudurí.

L'umbracle estava situat en una zona enjardinada amb gran brollador central. Concretament en el Passeig Santa Madrona, davant la Font del Gat i darrere del Pavelló d'Arts Gràfiques (actual Museu Arqueològic de Catalunya). Era una construcció senzilla, concebuda com a una galeria semicircular porticada. El sostre i les parets estaven coberts de gelosies. En el centre destacava un petit brollador i l'escultura "La Marinada” realitzada pel pintor i escultor Antoni Alsina i Amils

L'umbracle (en el requadre) en una
foto aèria de 1958. Font: ANC

Interior de l'umbracle amb l'escultura "Marinada".
Font: MDC

L'umbracle a l'esquerra. Anys 50-60. Font: ANC

En els anys 70-80 va patir un incendi, i l'edifici no fou restaurat, quedant abandonat i oblidat, servint sols com magatzem de plantes. Actualment sols queden les parets de l'umbracle.

Estat actual. Font: Sitios de Barcelona
Situació

Més informació:

- Hemeroteca de la Vanguardia. Umbráculos:el paraísode los indianos
- Arxiu Nacional de Catalunya. Foto ANC1-564-N-1065, ANC1-211-N-38715
 - Memoria Digital de Catalunya
- Jardins i brollador de Sta Madrona 
- Les escales de Forestier

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada